Oto krucha tarta z patelni, której przygotowanie zabierze Ci mało czasu oraz pobierze bardzo mało energii. Wszystko jedno czy przygotujesz ją na kuchence gazowej czy elektrycznej, wystarczy 15 minut aby była gotowa.
Jest to wersja dla tych, którzy borykają się z dużymi cenami prądu i żal im nastawiać piekarnik dla jednego małego ciastka.
No to do roboty
Na filmie zobaczycie ciasto z borówkami i trochę innym składem , ale uważam że szarlotka jest najlepsza, bo ładnie skleja całość, pięknie pachnie cynamonem i to ciasto najlepiej mi smakuje.
Zaczynamy od znalezienia sobie przepisu na tarte lub po prostu kruche ciasto.
Jeśli macie już swój przepis to wykorzystajcie go.
Przygotujcie ciasto i podzielcie je na 2 części, jedna nieznacznie większa od drugiej
Ja do zrobienia swojego ciasta użyłam
niecałe pół kostki masła roślinnego, płatki owsiane, mąką pszenna, odrobina soli, miód, słód zamiast cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, łyżka śmietany, 1 jajko.
Najpierw rozkładamy na patelni pierwszą część (większa), rozkładamy ją palcami na całej powierzchni patelni (niedbale). Po 2, 3 minutach zaczynamy przekładać ją na drugą stronę, ale nie w całości tylko po kawałku. Ciasto i tak nam się rozsypie na patelni. Potem przekładamy cały czas dokładnie wysmażając wszystkie kawałeczki.
Zsypujemy ciastko na talerz, przykrywamy folią spożywczą i ugniatamy dłońmi na płaski placek (póki gorące). W tym czasie nastawiamy pokrojone w drobne kawałeczki jabłka z cynamonem (jeśli są kwaśne można dodać cukier) i podsmażamy je w garnuszku. Smarujemy tartę dżemem aby ją nawilżyć i połączyć.
Przekładamy jabłuszka na nasza tartę.
Rozkładamy równo jabłka na cieście.
Smażymy drugą część ciasta , przekładamy je na ciasto, przykrywamy folią spożywczą i póki jest gorące ugniatamy dłońmi tak aby nadać mu ostateczny kształt ciasta.
Tak przygotowaną tartę wraz z folią odstawiamy w chłodne miejsce aby się zeszła.
Kiedy ciasto jest zimne możemy już kosztować nasz kawałek cienkiej szarlotki.
Przepis można wzbogacić 2 jajkami lub innymi przyprawami jeśli macie ochotę.
Ostateczny smak uzyskacie właśnie z przepisu jaki zastosujecie.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Twój punkt widzenia może być bardzo pomocny dla odwiedzających czytelników, więc dorzuć coś od siebie, postaraj się być obiektywny w swojej ocenie, wyrażaj swoje zdanie, nie obrażając przy tym innych..Dziękuję